PrEP

Sinds augustus 2019 bieden wij PrEP-zorg aan mannen die seks hebben met mannen (MSM) en een groot risico lopen op een infectie met hiv.

PrEP is de afkorting voor Pre Expositie Profylaxe. Dat betekent medicatie om ziekte te voorkomen, voordat je risico loopt. In dit geval is PrEP een pil die je slikt om hiv te voorkomen. Er zitten hiv-remmers in. Er wordt door het Rijk maar voor een beperkt aantal mensen financiering beschikbaar gesteld. PrEP is een belangrijk middel om het aantal nieuwe hiv-infecties terug te dringen in Nederland en de hiv-epidemie helemaal te stoppen. Daarnaast geeft het gebruik er van een veilig gevoel, wat bijdraagt aan een positieve seksuele ervaring. De MSM in onze regio weten ons goed te vinden voor deze zorg. Er staan nog mannen op de wachtlijst. In 2021 hebben we iets meer plekken beschikbaar, waardoor we weer meer aan de vraag kunnen voldoen. De laatste plekken bewaren we voor kwetsbare mannen met een hoog risco op een hiv infectie. 

Aan het eind van 2020 waren ongeveer 170 mannen in zorg voor PrEP bij onze GGD. Gebruik van PrEP vereist zorgvuldige begeleiding en periodieke monitoring. De zorg start met een intakegesprek en een consult na 1 maand PrEP-gebruik en vervolgens iedere 3 maanden een follow-up consult. De consulten bestaan uit een gesprek over veilige seks, testen op hiv, andere soa's en nierfunctie. Data worden verzameld en gemonitord door het RIVM. In 2020 zijn de intakegesprekken voor PrEP-zorg tijdelijk stilgelegd. De consulten na 1 maand en follow-up consulten hebben voor alle MSM in zorg plaatsgevonden.

Er lijkt een kleine stijging van het aantal soa tijdens PrEP gebruik. Het verschil in vindpercentage tussen het intakegesprek en het follow up consult is klein.

Voeg toe aan selectie